בעיות הורמונליות

תוכן עניינים

הורמונים הם המסרים הכימיים של גופך.

הכימיקלים החזקים הללו, המיוצרים בבלוטות האנדוקריניות, מסתובבים בזרם הדם שלך ומספרים לרקמות ואיברים מה לעשות. הם עוזרים לשלוט ברבים מהתהליכים העיקריים של גופך, כולל חילוף חומרים ורבייה.

כאשר יש לך חוסר איזון הורמונאלי, יש לך יותר מדי או מעט מדי הורמון מסוים. אפילו לשינויים זעירים יכולים להיות השפעות חמורות בכל גופכם.

חשוב על הורמונים כמו מתכון לעוגה. יותר מדי או מעט מדי מרכיב אחד משפיע על המוצר הסופי. בעוד שרמות הורמונים מסוימות משתנות לאורך כל חייך ויכולות להיות פשוט כתוצאה של הזדקנות טבעית, שינויים אחרים מתרחשים כאשר הבלוטות האנדוקריניות שלך טועות במתכון.

תסמינים של חוסר איזון הורמונלי

ההורמונים שלך ממלאים תפקיד אינטגרלי בבריאות הכללית שלך. בגלל זה, יש מגוון רחב של סימפטומים שיכולים לאותת על חוסר איזון הורמונלי. התסמינים שלך יהיו תלויים בהורמונים או בבלוטות שאינם פועלים כראוי.

מצבים הורמונליים נפוצים המשפיעים על גברים ונשים כאחד עלולים לגרום לכל אחד מהתופעות הבאות:

עלייה במשקל, עייפות, רגישות מוגברת לקור או לחום, עצירות או תנועות מעיים תכופות יותר, עור יבש, פרצוף נפוח, ירידה לא מוסברת במשקל (לפעמים פתאומית), עלייה או ירידה בדופק, חולשת שרירים, מתן שתן תכוף, צמא מוגבר, כאבי שרירים, רגישות ונוקשות, כאבים, נוקשות או נפיחות במפרקים, שיער דליל או שיער עדין ושביר, רעב מוגבר, דיכאון, ירידה בחשק המיני, עצבנות, חרדה או עצבנות, ראייה מטושטשת, הזעת יתר ועוד.

טיפולים

הטיפול בחוסר איזון הורמונלי עשוי להשתנות בהתאם לגורם. כל אדם עשוי לדרוש סוגים שונים של טיפולים בחוסר איזון הורמונלי.

אפשרויות הטיפול בנשים עם חוסר איזון בהורמונים כוללות:

  • טיפולים למניעת היריון: למי שלא מנסה להיכנס להריון, תרופות המכילות צורות של אסטרוגן ופרוגסטרון יכולות לעזור בוויסות מחזור ותסמינים לא סדירים. ניתן ליטול תרופות למניעת הריון כגלולה, טבעת, טלאי, זריקה או מכשיר תוך רחמי (IUD).
  • אסטרוגן וגינלי: נשים שחוות יובש בנרתיק הקשורים לשינויים ברמות האסטרוגן יכולים למרוח משחות המכילות אסטרוגן ישירות על רקמות הנרתיק כדי להפחית את הסימפטומים. הם יכולים גם להשתמש בטבליות וטבעות אסטרוגן כדי להפחית את היובש בנרתיק.
  • תרופות להחלפת הורמון: ניתן לקבל תרופות להפחתה זמנית של תסמינים חמורים הקשורים לגיל המעבר, כגון גלי חום או הזעות לילה.
  • אפלורניטין (וניקה). קרם מרשם זה עשוי להאט צמיחת שיער פנים מוגזמת אצל נשים.
  • תרופות אנטי-אנדרוגניות. תרופות החוסמות את הורמון המין הגברי בעיקר אנדרוגן יכולות לסייע בהגבלת אקנה קשה וצמיחת או אובדן שיער מוגזם.
  • קלומיפה (קלומיד) ולטרוזול (פמרה). תרופות אלה מסייעות בהמרצת הביוץ אצל אנשים עם PCOS המנסים להיכנס להריון. לאנשים הסובלים מ- PCOS ואי פוריות עשויים להינתן זריקות של גונדוטרופינים כדי לסייע בהגדלת הסיכוי להריון.

אפשרויות הטיפול לגברים עם חוסר איזון הורמונלי כוללים:

תרופות לטסטוסטרון. ג'לים ומדבקות המכילים טסטוסטרון יכולים לסייע בהפחתת תסמיני היפוגונדיזם ומצבים אחרים הגורמים לרמות נמוכות של טסטוסטרון, כמו עיכוב בגיל ההתבגרות.

ד"ר יונה ברק
ד"ר יונה ברק

עוסקת בתחום זה כ-35 שנה. ממייסדי התחום בארץ ובעולם.
שותפה ביצירתם של כ- 30 אלף ילדים בארץ ובעולם.

קרא עוד אודות ד"ר יונה ברק
נשמח לשמוע את דעתכם על המאמר
ד"ר ברק בטלוויזיה