טיפולי פוריות

הרצון להקים משפחה, להיות הורים וללדת ילדים הוא אוניברסאלי ומשותף לרוב האוכלוסייה הבוגרת בעולם. לצערנו הרב, תהליך הכניסה להריון אינו תמיד פשוט ואנשים רבים חווים קושי ולא פעם נזקקים לטיפולי פוריות או סיוע רפואי בתהליך. הסיבות לאי פריון יכולות להיות מסיבות שאינן קשורות לרפואה, מסיבות רפואיות של האישה, בעיות רפואיות של הגבר, ובמצבים מסוימים מסיבות משותפות.

החדשות הטובות הן שבזכות התפתחות הטכנולוגיה, ישנם כיום מגוון רחב של טיפולי פוריות, המסייעים לזוגות רבים להתגבר על הקשיים והמכשולים בדך להריון הרצוי. על כל אלו, נדון בכתבה הבאה.

מהם טיפולי פוריות?

טיפולי פוריות מיוחסים למגוון טיפולים רפואיים אפשריים, הניתנים לאחר אבחון של אי-פוריות או קשיים בכניסה להריון.  טיפולים אלה יכולים לכלול, בין השאר מתן תרופות עם הורמונים בשביל להגביר או להתחיל את תהליך הביוץ וטכניקות פולשניות יותר כמו שאיבת ביציות והפריה חוץ גופית או בכינוי שרובנו מכירים "הפריית מבחנה".

טיפולי הפוריות הקיימים, בין אם לאישה, לגבר או לשניהם יחד, מסייעים להתגבר על הגורמים המעכבים או המונעים כניסה להריון ומסייעים להולדת ילדים.
נכון ל-2016, כ-4.7% מתוך כל הלידות שהסתיימו באופן תקין הן לידות כתוצאה מטיפולי פוריות. מנתונים שפרסם משרד הבריאות, עולה כי כ-20% מטיפולי הפוריות מסתיימים בלידת חי.

טיפולי פוריות בישראל

ישראל נחשבת למעצמה בכל הנוגע לטיפולי פוריות – לפי נתונים שהוצגו בכנס הארגון האירופי לפריון, שיעור ההפריות החוץ גופיות (הפריית מבחנה) בישראל הוא הגבוה ביותר בעולם ביחס לגודל האוכלוסייה. בשנים האחרונות נולדו במדינת ישראל יותר מ-7,000 ילדים בשנה באמצעות טיפולי פוריות והפריה חוץ גופית.

ישראל נחשבת למדינה מעודדת ילודה – מספרן של היחידות להפריה חוץ-גופית בארץ נחשבת לגבוהה ביותר בעולם ביחס לגודל האוכלוסייה, ישראל המדינה היחידה בעולם המממנת במסגרת טיפולי הפוריות מספר רב של מחזורי טיפול ומגבלת הגיל המקסימלית של האישה לטיפולי פוריות בישראל היא 45 בעוד במדינות רבות באירופה מגבלת הגיל המקסימלית היא 39.

מתי לגשת לטיפולי פוריות?

האבחנה הרפואית לאי-פוריות מתקבלת לאחר שבני הזוג מקיימים יחסי מין סדירים ללא אמצעי מניעה במשך תקופה של שנה שלמה ללא הריון. הסיכוי להיכנס להריון בחודש הראשון לניסיון עומד על כ-25% ולאחר שנה שלמה הסיכוי הוא באזור ה-85% – מכאן שכ-15% מהזוגות מתקשים להיכנס להריון בצורה "טבעית" ועונים על ההגדרה של אי-פוריות.

כמובן שחשוב לציין, כי מדובר בהגדרה בלבד ואין זה אומר שלא קיים סיכוי להריון ספונטני. ההגדרה של אי־ פוריות נועדה לקבוע לאחר איזה פרק זמן מומלץ להתחיל לבצע בדיקות ובמקרה של בעיה לגשת לטיפולי פוריות.

איך יודעים אצל מי הבעיה, הגבר או האישה?

בעיות פוריות יכולות להיות בצד האישה, הגבר ולעיתים אף בשניהם. על אף ההנחה הרווחת כי לרוב מדובר בקושי פוריות מצד האישה, הנתונים מצביעים על כך שכ-35% מהמקרים הבעיה היא בגבר. בקרב כ-35% מהזוגות הבעיה נובעת מחסימה בחצוצרות של האישה, ובקרב 15% מהזוגות הבעיה היא כתוצאה מהעדר ביוץ. בעיות פוריות נוספות נובעות מתפקוד לקוי של בלוטת התריס, סמים או עישון החלים על כ-5% מהזוגות, וישנם כ-15% שנותר ללא אבחנה קונקרטית.

איך ניגשים לתהליך?

קודם כל עליכם להכין את עצמכם נפשית לתהליך, לעיתים קרובות מלווה ההתמודדות עם טיפולי הפוריות בקשיים רגשיים ופיזיים. הצעד הראשון בתהליך הוא אבחון בעיית הפוריות והבנה אם מדובר בבעיות מצד הגבר, האישה או הזוג יחד. בשלב הראשון יש לגשת לרופא ולבקש בדיקות שיאשרו כי אכן קיימת בעיה ומה אבחונה. לאחר הבירור תופנו לטיפול המתאים ביותר לממצעים שהתגלו. ישנם דרכים שונות לטפל באי-פריון והאבחון הנכון יסייע לכם להתמקד באפשרויות הרלוונטיות ביותר עבורכם.