מה הן הסיבות לכישלון ההפריה חוץ גופית?

תוכן עניינים

כישלון בהפריה בין אם גופית או חוץ גופית גורר איתו באופן טבעי רגשות מעורבים וקשים וביניהם אשמה ורגשי נחיתות, אך לפני שמתחילים להתייאש ולהפנות אצבעות מאשימות כדאי קודם לבין שלטנגו צריך שניים והסיבות אינן תמיד חד משמעיות. ותמיד כדאי לזכור שאין פה אשמים ולשמור את השיפוטיות בצד כי לא תמיד אנחנו אחראיים על כוחות הטבע.

בעיות הפריה חוץ גופית בראש ובראשונה נגרמות עקב בעיות פוריות שנובעות מתוך גופו של אחד מבני הזוג המשתתפים בהפריה. בטרם תחליטו לפתוח בטיפולי פוריות כדאי להבין מהן אותן בעיות וכמובן להיוועץ עם רופא או רופאה מומחים בנושא. אל תמהרו להפעיל על גופכם לחץ הורמונלי. 

בעיות הפריה גבריות

ישנן מספר בעיות הקשורות במערכת הרביה של גברים שעשויות להוביל לבעיות בהפריה גופית או חוץ גופית. הן נוגעות לרוב באיכות וכמות הזרע כמו גם בבעיות גנטיות כאלו ואחרות:

  1. ספירת זרע נמוכה – כמות זרעונים ממוצעת היא כ15 מיליון זרעונים לשפיכה.
  2. תנועתיות פגומה – בכל שפיכה ישנו נוזל זרע שמסייע לא רק בשמירה על הזרעונים מפני הנוזלים החומצתיים שבאיבר המין הנשי אלא גם על יכולת הזרימה של הזרע אל עבר הרחם. כאשר בנוזל הזרע ישנה בעיה הזרעונים מתקשים לעבור את כל הדרך אל הביצית
  3. אי תקינות מבנית – מדובר באי תקינות מבנית מכמה סוגים – גנטית וצורנית. אם הכרומוזומים אצל הגבר אינם מאוזנים התפתחות הזרע באשך גורמת לא תקינות ויהיה לו קושי להיקלט בביצית. אם הצורה של הזרע אינם תקינה והמבנה שלו לא רגיל הגם הוא לא יוכל להקלט בביצית בצורה הרגילה.

בעיות הפריה נשיות

ישנן מספר בעיות הקשורות במערכת הרביה של נשים שעשויות להוביל לבעיות הפריה חוץ גופית, לרוב מדובר ביכולות הקליטה של הרחם את הביצית המופרית:

  1. בעיות ברירית הרחם – עובי רירית הרחם משפיע רבות על יכולת הקליטה וההשתרשות של ביצית מופרית. על מנת למנוע את בעיות ברירית הרחם יש לבצע בדיקה אצל הרופא או הרפואה המלווים ולטפל בבעיה טרם משתילים את הביציות המופרות.
  2. בעיות אנטומיות ברחם – פוליפים מיותרים, דפנות רחם נדבקות ונוזל בחצוצרות עלולים למנוע השתרשות תקינה של העובר ברחם. 

בעיות טכניות

זכרו שבהפריה חוץ גופית ישנו מתווך בין נוזל הזרע שיוצא מאיבר המין הגברי לבין הרחם בה מושתלות הביציות המופרות וכאשר יותר צדדים מעורבים בתהליך וכך הסיכויים להצלחה מתחלקים בעוד גרם צד ג'. בדרך יכולות להיווצר עוד שלל בעיות בהפריה החל מטמפרטורה לא נכונה ועד להזרקת חומר הזרע אל הביצית בצורה לא נכונה.

לסיכום, אל יאוש, כאשר מוציאים דגימה של ביציות להפריה לוקחים כמה שרק ניתן כדי למצות את כל האפשרויות עד תום ולא הכל אבוד עדיין. תמיד אפשר לנסות שוב ולבסוף ישנן סיכויים גבוהים שזה יצליח. 

ד"ר יונה ברק
ד"ר יונה ברק

עוסקת בתחום זה כ-35 שנה. ממייסדי התחום בארץ ובעולם.
שותפה ביצירתם של כ- 30 אלף ילדים בארץ ובעולם.

קרא עוד אודות ד"ר יונה ברק
נשמח לשמוע את דעתכם על המאמר
ד"ר ברק בטלוויזיה