שאלות נפוצות

האם אתם מקבלים טפסי 17?

במעבדות אנחנו מקבלים נכון לעכשיו, טפסי 17 של שירותי בריאות כללית ולאומית שירותי בריאות, וקופת חולים מאוחדת.

ראיתי שבבדיקת הזרע הנוכחית רק 4% מתאי הזרע שנבדקו היו עם מבנה של ראש וזנב תקינים, לעומת 16% בבדיקה הקודמת לפני כשנתיים.
ושאר הפרמטרים דווקא יותר טובים, מדוע זה קורה?
עלינו להשוות תמיד את התוצאות לערכי היחוס לערכים המוגדרים כנורמה. קיימים"סולמות " נורמה שונים ו2 מרכזיים. הידועים ביניהם הם סולם ערכים שהוגדר על ידי מדענים ידועי שם, עם ארגון הבריאות העולמי ה-WHO. סולם ה-WHO  מתעדכן מדי כמה שנים, והעדכון האחרון נעשה בשנת 2010. במעבדתנו משתמשים בסולם הWHO-המעודכן משנת  2010. לפני כשנתיים סולם זה  לא היה בשימוש עדיין ולכן רמות היחוס של סולם ערכי הנורמה של הWHO  היו שונות. כיום 4% ומעלה נחשב לפרמטר תקין, בדומה ל16% לפני כשנתיים.
 

האם יש הרגלי תזונה או תוספי מזון או דברים אחרים שיכולים לשפר את שיעור תקינות המבנה של הזרעים?

אני , אישית, דוגלת בירקות ירוקים, תה ירוק המכיל כמות גבוהה יחסית של נוגדי חמצון ואומגה 3. האחרון הוכח מדעית בעיזים; כאשר נתנו לתיש לאכול דגים, המכילים כמות גבוהה יחסית של אומגה 3,  איכות הזרע שלו השתפרה.

כמו כן, קיימים מספר מינרלים כמו אבץ, שעשויים להיות בעלי השפעה על איכות הזרע, ומפה באה כנראה האמונה הרווחת בפולקלור העממי, של אכילת שקדים (עשירים באבץ) לצורך שיפור איכות הזרע.

האם להערכתך עדיין ניתן להיכנס להריון בקיום יחסי מין רגילים במצב זרע כפי שיצא בתוצאות הבדיקה?

אין אפשרות לנבא הריון , ובודאי שלא על סמך בדיקת זרע.  בדיקת הזרע הינה חלק מברור לזוג הנמצא בטיפולי פריון.

 במקרים של מיעוט זרע, ניתן להניח, ע"פ הספרות המדעית, שהסיכוי להריון בדרך הטבעית הינו יותר קטן. בכל מקרה צריך לרופא המטפל עם התוצאות על מנת שיוכל להחליט מהו טיפולי הפוריות שיניבו עבורכם כזוג, את ההיריון המיוחל.

האם יתכן שמכיוון שדגימת הזרע ניתנה מוקדם בבוקר והובאה למעבדה רק לאחר 4 שעות לאחר הנתינה משפיעה על התוצאה?

על פי ההוראות הניתנות על ידינו עליך להביא את הדגימה למעבדה עד שעתיים מרגע הנתינה. יתכן, וגם אם היית מקפיד על ההוראות אלו היו התוצאות. אבל,כאשר קיים ספק , ולו הקל ביותר, אנו ממליצים לעשות בדיקה נוספת תוך הקפדה על ההוראות הניתנות על ידינו.

ערכי התוצאות של בדיקות הזרע מאוד נמוכות אני מאוד חושש. האם את יכולה להגיד האם זה חמור מאוד?

הבדיקה משקפת הערכה של דגימת הזרע בזמן נתון, ואנחנו משווים את התוצאות לערכים שנקבעו ע"י מדענים ידועי שם בשיתוף ארגון הבריאות העולמי (WHO) בשנת 2010. ערכים של ריכוז, שיעור התנועה והתקינות הצורנית (קרי: מורפולוגיה), הם הערכים העיקריים.

רב בדיקות הזרע מבוצעות במהלך בירור פריון, על מנת לעזור לרופא המטפל בתכנון  העזרה לזוג. עליך בכל מקרה לחזור עם התשובה לרופא המטפל לצורך הדרכה להמשך בירור וטיפול. במקרה של תוצאות עם ערכים נמוכים אנו ממליצים לחזור על הבדיקה.

 הייתי חולה וערכי הבדיקה הינם נמוכים האם יש קשר בין הדברים?

תאי הזרע מיוצרים בטמפרטורה שהינה נמוכה מטמפרטורת הגוף לפחות בחצי מעלה (כלומר בין ~ C360– C36.50 מעלות חום). לצורך כך קיימים מנגנונים המגינים על האשך שהינו האבר המייצר את הזרע מפני התחממות או קרור יתר.

חום גבוה , ולו למספר שעות, פוגע באופן קריטי על יצור הזרע. לכן, לאחר מחלת חום עלולים הערכים אותם אנו בודקים להיות נמוכים מבדיקות קודמות או בכלל מערכי נורמה , בצורה משמעותית. במקרה כזה אנו ממליצים לחזור על הבדיקה לאחר כ4 עד 7 שבועות, הזמן בו יצור הזרע "מתאושש" וכמובן להתייעץ עם הרופא המטפל .

מהי הזרעה תוך רחמית(IUI)?

תאי הזרע , לאחר המירוק, מצויים בתוך נוזל הזירמה. באופן טבעי, לאחר ההזדווגות, תאי הזרע עם נוזל הזרע מצויים בנרתיק ומשם שוחים תאי הזרע (ללא נוזל הזרע) דרך צואר הרחם אל הרחם ומגיעים אל החצוצרות. בחצוצרה  מחכה הביצית ( או שתאי הזרע יכולים לחכות לה) ושם מתרחש תהליך ההפריה.

בתהליך טבעי, חלק גדול מתאי הזרע הולך לאיבוד בחלל הרחם (זוכרים את הסרט של וודי אלן?).

נמצא, ע"י מחקרים, שכאשר מזריקים את תאי הזרע לתוך הרחם עשויים להגדיל את הסיכוי להריון. לכן מזריקים את תאי הזרע לרחם (לאחר עיבוד כמובן; ראו שאלה נוספת) כדי שיותר תאי זרע יגיעו לרחם. זוהי הזרעה תוך רחמית , והיא מבוצעת את הרופא לאר שדגימת הזרע עברה עיבוד מתאים במעבדה.

מה עושים לזרע כדי שניתן יהיה להזריק אותו לרחם?

לצורך הכנת הזרע להזרעה תוך רחמית, עליו לעבור עיבוד במעבדה. בהזרעה תוך רחמית, מוזרק הזרע ע"י הרופא המטפל,  ישירות לתוך הרחם. לצורך כך עלינו להפריד בין תאי הזרע לנוזל הזרמה, ולהכין את תאי הזרע בתוך תמיסה סינטטית המיועדת לכך. הפרדת התאי הזרע מנוזל הזרע נעשית ממספר סיבות:

נוזל הזירמה,  לאחר המירוק ,מכיל גורמים שבמשך הזמן עלולים לפגוע בתאי הזרע.יתרה מכך, נוזל הזירמה מכיל גורמים הקרויים פרוסטגלנדינים,  ועלולים לגרום להתכווצות (כאמור, באופן טבעי נוזל הזרע אינו מגיע לרחם, אלא רק עד צואר הרחם). לכן צריך לתת לתאי הזרע סביבה ידידותית, בנפח יחסית קטן, על מנת שניתן יהיה להזריק את תאי הזרע לרחם. זהו למעשה תהליך של הכנת הזרע לצורך ההזרעה התוך רחמית.

 האם בהשבחת זרע אתם בוחרים את תאי הזרע הטובים בלבד?

התהליך עליו את שואלת הינו למעשה תהליך של "הכנת הזרעונים  להזרעה תוך רחמית".בתהליך זה, מוזרק הזרע ישירות, ע"י הרופא המטפל,  לתוך הרחם. לצורך כך עלינו להפריד בין תאי הזרע לנוזל הזרמה, ולהכין את תאי הזרע בתוך תמיסה סינטטית המיועדת לכך.
איננו בוחרים את תאי הזרע הטובים אלא למעשה עושים הפרדה בין נוזל הזירמה לתאי הזרע . קיימות מספר שיטות טכניות לעיבוד הזרע במעבדה, אנו מתאימים את השיטה ל"אופי" של הדגימה הספציפית.
בכל השיטות האלו כאמור, מפרידים את תאי הזרע ומעבירים אותם לנוזל סינטטי מותאם. "השבחת זרע" הינו מינוח שאינו מתאים ויש להשתמש במושג "הכנת הזרע להזרעה  תוך רחמית".