קבלת ההחלטה לבצע הפריה חוץ גופית (IVF) היא מלהיבה ומורטת עצבים כאחד. מצד אחד ההליך מקרב אתכם צעד קרוב יותר להריון. מצד שני, לא לדעת למה לצפות ולדאוג אם זה יעבוד או לא, זה מלחיץ. כדי שתוכל להיות מוכן.
טיפולי IVF (או בשמם המלא טיפולי In vitro fertilization) הם טיפולי הפוריות הידועים והשמישים ביותר כיום. טיפולי הIVF הומצאו לראשונה ב1978 על ידי שני רופאים בריטים שהגו את הרעיון והערכו את הניסוי הראשון של ההפריה. כיום, הטכנולוגיה השתפרה פלאים והאמצעים לטיפולי ההפריה החוץ גופית הלכו והפכו קלים יותר ופחות פולשניים, אז מהו בעצם התהליך של טיפולי הIVF, מה הסיכונים ומתי בעצם כדאי לשקול טיפולים כאלו – כל זאת במאמר הבא.
לפני שאתם מתחילים לקרוא את המאמר תוכלו לצפות בסרטון TED קצר המתאר את הליך ה-IVF:
Ivf, או בלעז In Vitro Fertilization, היא הפריית מבחנה. בני זוג בוחרים להשתמש בה בשל קשיים לכניסה להיריון אשר נובעים ממגבלות שונות: מגבלות פוריות אצל האשה, חצוצרות קשורות בגוף האשה, גבר בעל נטייה לפוריות נמוכה, ועוד. יישום ivf נעשה בשלבים, החל מהוצאת הזרע מגוף הגבר ועד למימוש מלא של הפריה על מנת לספק לאשה את העובר שלה בעתיד.
מתי ולמי כדאי לשקול טיפולי IVF
מספר לא מבוטל של זוגות נתקל בקשיים להפריה טבעית בעת קיום יחסי המין שנובעים בחציים מאי פוריות אצל האישה ובחציים מאי פוריות אצל הגבר. אם בוחנים זאת באחוזים כ10-15 אחוזים מהזוגות חווים בעיות בהפריה טבעית, 33 אחוז מהבעיות חלות אצל האישה, 33 אחוז מהבעיות חלות אצל הגבר ו33 אחוזים מהבעיות נובעות משילוב בין שניהם או מסיבות שאינן מתגלות בדיקות כאלו ואחרות. טיפולי IVF מתאימים לזוגות שחווים בעיות להיכנס להריון באופן טבעי במשך שנה לפחות, נשים שעברו את גיל 39, ובתחשב בכך שתוצאות בדיקות הפוריות נמצאו תקינות או בעלות פוטנציאל להפריה בטיפולי IVF.
תהליך טיפולי הIVF
אז על מה בעצם אנחנו מדברים כשאנחנו אומרים טיפולי IVF? כולם מכירים את ההגדרה של "ילדי מבחנה" אבל במה זה כרוך, כמה זמן זה אורך ומה בעצם קורה מהרגע שבו מחליטים לבצע את הטיפולים ועד שנולד תינוק כתוצאה מטיפולים אלו:
- בדיקות
על מנת לבדוק את כשירות הזוג המעוניין בטיפולי ההפריה יש לבצע בדיקות פוריות, אלו יקבעו אם ניתן להמשיך אל השלב הבא או למצוא דרך אחרת להוסיף תוספת חדשה למשפחה. הטיפולים כוללים ספירת זרע, נפח נוזל הזרע, דגימת רירית וצוואר הרחם, שחלות וחצוצרות ובדיקות רפואיות וגנטיות לשלילת מחלות שעלולות להפריע במהלך התקין של הטיפולים וההיריון. - גירוי השחלה
גיורי השחלה בעצם נועד כדי לגרום לייצור ביציות מוגבר. על מנת למקסם את הסיכויים למספרים גבוהים של הפריות חוץ גופיות צריך לנסות ולייצר כמה שיותר ביציות שיוכלו לעבור את ההפריה. הביציות לאחר מכן עוברות הקפאה להמשך התהליך. - שאיבת ביציות
אחרי שהשחלות מייצרות כמות נכבדת של ביציות בשל הגירוי שנעשה בשלב הקודם שואבים את הביציות. בעזרת הרדמה כללית או מקומית מכניסים דרך הנרתיק וצוואר הרחם צינורית ששואבת את הביציות. ישנם סיכויים רבים שהפעולה הזו תהיה לא נעימה ובכל מקרה מומלץ מאוד לנוח עד כמה שעות אחרי השאיבה. - הפריה
בצלחת פטרי מניחים ביצית אחת ואת הזרע שעובר דגימה של זרעים בעלי הנתונים הטובים ביותר ומחכים שהזרע ימצא את דרכו באופן טבעי אל הביצית. אחרי מעקב של 48 ועד 72 שעות בודקים אם הזרע נקלט בתוך הביצית וניתן לחכות להתפתחות עובר בכדי לעבור לשלב הבא. - הפריה מלאכותית
במידה והזרעונים מתקשים או שנוצרת בעיה כלשהי בקליטה הטבעית של הביצית את הזרעונים מבצעים החדרה מלאכותית של זרעונים מיועדים אל תוך הביציות. גם הפרוצדורה הזו מנוטרת ונמצאת תחת מעקב במך כשלושה ימים על מנת לבדוק שאכן הזרע נקלט בביצית ומתפתח שם עובר שבעתיד יוכל להיות מושתל בחזרה אל תוך הרחם - השתלת העוברים
אחרי שהתפתחו העוברים בצלחות הפטרי מגיע הרגע (בין היום השני לחמישי לשאיבת הביציות) שבו משתילים בחזרה דרך צוואר הרחם מספר עוברים כמובן בהתייעצות רופא ומחכים לקליטה מלאה כעבור כשבועיים. מספר העוברים המושתלים נקבע על ידי הרופא כדי להמנע מהריון מרובה עוברים.
הסיכונים בתהליך טיפולי הIVF
הסיכונים נובעים בעיקר בשל גירוי יתר בשחלות. כאשר נוטלים את התרופות לגירוי השחלה יכול להיווצר גירוי יתר אשר במקרה בטוב יגרום למעט אי נוחות, הקאות ושלשולים ומעט נפיחות ובמקרה הרע עלול להוביל להצטברות נוזלים ונפיחות בחלל הבטן ובאיבר המין עד כדי רמה מסוכנת שדורשת טיפול מיידי. האופן שבו הרופאים נמנעים מגירוי יתר הוא על ידי מתן הטיפול ההורמונלי התרופתי במינימום ההכרחי לקבלת מספר מספק של ביציות אך ברמה כזו שלא תביא למצב מסוכן.
בדיקת זרע ראשונית
זהו השלב הראשון בכל הליך ivf. במהלכו, נלקחת דגימת זרע מהגבר באמצעות שפיכה עצמאית מצדו או דרך טיפול רפואי. הדגימה נבדקת במטרה לזהות תקינות. תקינות של הזרע היא לפחות 4% תקינות ממרכיב הבדיקה. זה כולל נפח מספק של 1.5-4.5 מ"ל, שיעור אבץ של 7.2 ומעלה ואבחון יכולת תנועה ראלי, מהיר מספיק בשביל להגיע לנרתיק. במידה והגבר לא אובחן כבעל זרע עם תכונות אלה, הוא יכול לבצע בדיקה חוזרת, ליטול תרופות להגברת ההורמונים שיגבירו את קצב ייצור הזרע, או לפנות לקבלת טיפול פסיכותרפי או כירורגי או טיפול הזרקות לכלי הדם באיבר המין להגברת הזיקפה.
השבחת הזרע אצל גברים שנבדקו ועברו
במידה והגבר שנבדקה לו דגימת הזרע עבר את הבדיקה, באפשרותו לעשות השבחת זרע. במסגרת תהליך זה, מוציאים במעבדה את 4% (או יותר) הזרע שנמצא תקין, מהיר, עם נפח מספק ושיעור אבץ גבוה, ואת יתרת הדגימה משליכים. רק עם הדגימה האיכותית ישנם כל התנאים שיגבירו למקסימום את היכולת לפגוש את הביצית: הגעה מהירה לנרתיק וכושר שרידות בתוכו (על ידי הגנת האבץ).
שאיבת ביצית בכירורגיית נשים
טיפול זה ניתן אך ורק לאשה שהגבר שלצדה נמצא בעל זרע תקני ומוכן להפריה. הביצית נשאבת מגופה באמצעות ניתוח פשוט שאורך 20 דקות במטרה להכניס אותה לצלחת פטרי מבודדת. את הזרע ניתן להפגיש עם הביצית בשתי דרכים:
- להכניס אותו לצלחת הפטרי ולהמתין שתתבצע הפריה.
- להכניס את הזרע למזרק ולהחדיר אותו באמצעות מיקרומניפולציה לתוך הביצית על ידי אמבריולוג.
הצוות במעבדה יזהה את תנועת הזרע ויחליט על פיה.
החדרת העובר לגוף האשה
מרגע שנוצרה הפריה, אין זרע ואין ביצית. האובייקט שמונח כעת במבחנה הוא עובר לכל דבר ועניין והוא יוחדר לגוף האשה באמצעות צינורית דרך תעלת צוואר הרחם. כעבור 12-14 שעות יתקבלו תוצאות בדיקת ההיריון. אם הן חיוביות, בני הזוג יכולים לחזור לשגרת חייהם ולהתחיל הליך רגיל של היריון, חופשות עבודה והכנה ללידה.
איך תדעו אם IVF מתאים לכם?
איך אתה יודע אם הפריה חוץ גופית היא הטיפול המתאים לך?
ראשית, ישנן מספר סיבות שאדם או בני זוג עשויים להזדקק לסיוע במבחנה. הרבה זוגות סובלים מבעיות בפוריות וזקוקים לעזרה רפואית על מנת להצליח להביא צאצאים.
בעיות פוריות יכולות להיות כתוצאה מכל סוג של חוסר איזון הורמונאלי, ספירת זרע נמוכה, ספירת ביציות נמוכה, חצוצרות חסומות או היעדר חצוצרות, עקרות גברית. אלו רק מספר מהם, יש עוד מגוון בעיות רבייה אחרות העלולות לגרום לזוג קושי להרות. בנוסף, ניצולי סרטן או אנשים עם זאבת או כאלו הזקוקים לתורמי ביציות (או שהקפיאו את הביציות לפני הטיפול), עשויים להפיק תועלת מטיפולי הפריה חוץ גופית.
מה אתם תצטרכו לעשות?
כמובן שלפני שתחליטו אם אתם רוצים או צריכים טיפולי הפריה חוץ גופית, הרופא שלכם יוביל ויסביר לכם את התהליך, שיכול להיות מסובך. לרוב, מסלול מלא של טיפול IVF יכול להימשך כחודשיים. ציר זמן זה יהיה תלוי באיזו מהירות או עד כמה גופכם מגיב לתרופות שונות הנחוצות לטיפול.
ישנם צעדים רבים בתהליך ה-IVF. רובם כמובן נעשים במעבדה כפי שהסברנו קודם לכן, אך בחלק מהשלבים יש צעדים שתצטרכו לבצע בעצמכם.
השלב הראשון מצריך דיכוי המחזור החודשי הטבעי של האישה.
כאן נכנסים זריקות הורמונים יומיות ותהליך זה יכול להימשך מספר שבועות. השלב הבא נקרא גירוי שחלות והוא כאשר האישה תידרש לתת לעצמה זריקות שלוש פעמים ביום. תהליך זה מנוטר בכבדות כדי לוודא שהביציות גדלות כפי שהן צריכות להיות. לאחר שהביציות הבשילו לחלוטין, הן ישאבו תוך 34-36 שעות לאחר זריקת גונדוטרופין אנושי (HCG).
לאחר איסוף הביציות, מבצעים את ההפריה ועוקבים אחר איכותם, שלב זה כמובן נעשה במעבדה. לבסוף, ברגע שנבחר עובר בר-קיימא, הוא מועבר לאישה. העברת עוברים היא הליך פשוט שאינו מצריך הרדמה, עוברים נטענים בצנתר רך ומונחים בחלל הרחם דרך צוואר הרחם.
אתם תחוו תופעות לוואי
זכרו, ההליך מצריך הזרקה של מלא הורמונים, אז צפוי שהאישה תרגיש יותר אמוציונלית במהלך מחזור ה- IVF שלה. תופעות לוואי גופניות קלות כמו לחץ, התכווצות או נפיחות באזור האגן, רגישות בשדיים ואי נוחות מזריקות פוריות, עלולות להופיע גם. במקרים מסוימים, IVF יכול לגרום לתסמונת גירוי יתר של השחלות (OHSS), המופיעה כאשר תרופות הפוריות גורמות לאישה להבשיל יותר מדי ביציות. התסמינים יכולים לכלול עלייה במשקל, כאבים חזקים או נפיחות בבטן, סחרחורת, קוצר נשימה, בחילה והקאות. OHSS בדרך כלל נפתר מעצמו, עם זאת, אם אתם חווים תסמינים אלו, פנו מייד לרופא.
מה סיכויי ההצלחה של ההליך?
מכיוון שההצלחה בטיפול IVF תלויה בכל כך הרבה גורמים, אין נתונים סטטיסטיים קונקרטיים לגבי כמה טיפולים אדם אחד יזדקק, לפני הפריה חוץ גופית. זו מחשבה מפחידה, וזו רק עוד סיבה מדוע IVF באמת מצריך הרבה מחויבות.
עבור אנשים מסוימים זה עשוי לקחת כמה ניסיונות, אך לפעמים זה עובד בפעם הראשונה. יש מחקרים המראים שהמספר הממוצע של מחזורים שהובילו להריון השתנה, בהתבסס על גיל האם.
עם זאת, אין זה אומר ש- IVF לא יעבוד עבור נשים מבוגרות. ההליך כולל בדיקה גנטית שעוזרת לבחור את העובר המאוזן גנטית שיכול להגדיל את הסיכוי להצלחה. עדיין חשוב להבין שמעל גיל 36 לרוב הנשים יש פחות ביציות וגם הליך גירוי השחלות עובד פחות טוב, ולכן הרבה פעמים ההמלצה היא להשתמש בתרומת ביציות.
אך חשוב להבין שלפעמים שהפעם הראשונה היא כמו ניסוי וטעייה מכיוון שהרופאים לא יידעו איך תגיבו לתרופה עד שתתחילו ליטול אותה.
הרעיון להתחיל את מסע ה- IVF כדי לעזור לכם להרות יכול להראות מאיים ומלחיץ. עם זאת, למרות שיש הרבה נתונים סטטיסטיים ומחקרים שאתה יכול לקרוא, חשוב לשמור על ראש פתוח ולבטוח בתהליך. כן, נכון שלא כל ניסיונות הפריה חוץ גופית מצליחים, אבל מי אמר שאתם תהיו אחד מאותם מקרים?
נסו להתמקד בחיובי. זה יעזור להפחית את הלחץ שידוע כגורם שיכול להשפיע, ואם תצליחו להרות, תוכלו להגיד שהייתם נוכחים ומעורבים בכל התהליך, ולהתענג על התהליך המדהים.
חווית הטיפול בהפריה חוץ גופית היא כמו כל חוויה בחיים. וכמובן, כמו כל דבר בחיים, יהיו עליות ומורדות, אבל שוב, כמו כל דבר בחיים, אתה פשוט לא יודע מה יהיה עד שתנסה.
לסיכום, טיפולי IVF הם בהחלט הטיפולים הטובים ביותר להפריה וסיכוי ההצלחה להיריון גבוהים ביותר, הכל הודות לאותם רופאים שמצאו את הדרך להפריה חוץ גופית.