בנק הזרע – כל מה שרצים לדעת

תוכן עניינים

כניסה להריון יכולה להיות אתגר ממספר סיבות. אך אם אתם חלק מזוג מאותו מין, אתם רווקים, יש דאגה כי חריגה גנטית הנישאת על ידי בן הזוג הגברי עלולה לעבור בירושה, או פריון הגבר מקשה על ההתעברות, אז קבלת זרע תורם יכולה להיות האופציה הטובה ביותר להיכנס להריון. באופן דומה, מי שאולי אין להם ביצה בת קיימא עשוי לשקול הפריה חוץ גופית באמצעות ביצית תורמת.

לאחר שקיבלתם (כאדם, או זוג) את ההחלטה לנסות להיכנס להיריון באמצעות זרע תורם, ההחלטה הבאה היא למצוא את המרפאה הטובה ביותר עבורכם, על מנת לקבל את הסיכויים הגדולים ביותר להריון מוצלח.

ניתן להשתמש בזרע תורם בשילוב הן עם הזרעה תוך רחמית (IUI) והן של טיפולי הפריה חוץ גופית וגם ניתן לעשות זאת בעזרת הפריה טבעית.

מציאת תורם

החוק בישראל קובע שזהות התורם היא אנונימית לחלוטין. כלומר, התורם לעולם לא יוכל לדעת מי הילדים שלו וכך גם בני הזוג והילדים לא יוכלו לדעת את זהות התורם. החו"ל לעומת זאת, תלוי במרפאה ובמסלול שהולכים אליו ניתן לדעת את זהות התורם.

זה לא אומר שאתה כהורה יכול לקבל שום מידע של התורם. בעת בחירת התורם, תקבלו בבנק הזרע תקבלו תיק בו קטלוג של רשימת התורמים עם קריטריונים שונים כמו גובה, משקל, ממוצא, דת ואף תחביבים. אנשים רבים המשתמשים בזרע תורם עשויים לבחור בפרופיל המהדהד את מאפייני ההורים המיועדים.

כך או כך, התורם אינו רשאי לקבל מידע אודות זהות הזוג המקבל או הילד, ואין לו זכויות אבהיות. המקורות הנפוצים ביותר עבור מרפאות רבות הן בנקי זרע של בתי חולים שונים ברחבי הארץ.

אילו הליכי בדיקה עוברים תורמים?

כמובן, אם אתה עובר את התהליך היקר של טיפול פוריות, אתה רוצה להבטיח את הסיכויים הטובים ביותר האפשריים לתינוק בריא. זו הסיבה שכל התורמים בבנקי זרע מוסדרים צריכים לעבור תהליך סינון קפדני, כולל:

ראיון המכסה את ההיסטוריה הרפואית שלהם, את ההיסטוריה הרפואית של משפחתם והיסטוריה מינית מפורטת (מספר שותפים מיניים, היסטוריה של זיהומים המועברים במגע וכו').

בדיקה גופנית

בדיקת דם: דגימת זרע ודגימות דם מהתורם נבדקות יותר מפעם אחת, כדי לוודא שהתוצאות מדויקות: ראשית כאשר האיש מבקש להיות תורם, אך גם לאחר שהדגימות הוקפאו במשך חצי שנה ונבדקו מחדש.

דרישות תורם זרע

גברים צריכים לעמוד במספר דרישות לפני שהם יכולים לתרום תרומות זרע. למעשה, ישנם בנקי של זרע שאומרים כי הם מאשרים פחות מאחוז אחד מכל מועמדיו. באופן כללי, זה מוגבל לגברים ש:

  • הם בין הגילאים 18 עד 39 (אם כי ישנם בנקים שמקבלים רק גברים מתחת לגיל 34)
  • אין מחלות זיהומיות, כמו HIV והפטיטיס C
  • אין הפרעות גנטיות או מצבים רפואיים מסוימים, כמו סיסטיק פיברוזיס. 
  • אין היסטוריה או עדויות על שימוש באלכוהול וסמים.
  • אין מצבים מסוימים של בריאות הנפש, כמו הפרעה דו קוטבית או סכיזופרניה.
  • בחלק מהבנקים מתייחסים גם לקריטריונים נוספים כמו גובה, רמת השכלה, מעמד עבודה ודרישות אחרות המשתנות על ידי בנק הזרע. יש שעושים גם בדיקות רקע פליליות.

האם נוכל להשתמש באותו תורם זרע מספר רב של פעמים?

באופן עקרוני, ניתן להשתמש באותו תורם זרע לאחים. עם זאת, הדבר תלוי בזמינות, ובמגבלות מסוימות למספר הפעמים שנרכש אותו תורם. מסיבה זו, אם תחליט בשלב מוקדם לאחר הריון ראשון כי ברצונך להשתמש באותו תורם בעתיד, מומלץ לקנות יותר מראש, אשר ניתן לאחסן על ידי בנקי הזרע ומרפאות הפוריות עבורך. הזרע קפוא עמוק ומיובא ב'קשיות', כאשר קש אחד מכיל יחידת זרע אחת.

כמה זה עולה?

כמובן שהעלות תלויה בכמה טיפולים יש לך, בין אם תבחר ב- IUI או IVF. תרומת הזרע עצמה מתורם אנונימי בישראל נעה בדרך כלל בין 400 שקלים ל-1000 שקלים. בחוץ לארץ לעומת זאת זה תלוי בגורמים אחרים- האם התרומה אנונימית או לא 0לא אנונימי עולה יותר) וכמה פרטים רוצים לדעת על התורם. כמו כן, הפריה חוץ גופית יכולה לעלות אלפי שקלים לאלו שיאן להם ביטוח המכסה את טיפולי הפוריות יתכנו גם עלויות נוספות לבדיקות רפואיות ולאחסון.

השפעה רגשית

לא משנה מה הסיבה שאתם שוקלים טיפולי פוריות, בין אם משתמשים בזרע תורם ובין אם לאו, חשוב תמיד לבחון את ההשפעה הרגשית של התהליך. טיפולי פוריות יכולים להיות יקרים, והתוצאות אינן מובטחות.

יש גם את ההשפעה של האב המיועד שלא ישתף את הגנים של תינוקו, כמו גם את ההחלטה אם לספר לילד או לא. זה נבון להקדיש מחשבה רבה לכל הגורמים הללו מראש, ולכן מרפאות רבות כוללות מפגשי ייעוץ כחלק מהתהליך.

IUI

הזרעה תוך רחמית היא תהליך בו משתמשים בתרופות ייעודיות (בצורת טבליות או זריקות עצמיות) כדי לעורר את השחלות לייצור ביציות, ובזריקה נוספת (HCG) משתמשים לשחרורן בזמן האופטימלי.

בעקבות זאת מכינים את דגימת הזרע במעבדה שעה לפני ההליך, ואז מושכים אותם לתוך צנתר דק ומחדירים לרחם. זה ממקסם את הסיכוי להתרחשות הריון, מכיוון שגם הביצה וגם הזרע נמצאים במערכת הרבייה בו זמנית.

הפריה חוץ גופית

לעיתים קרובות הפריה חוץ גופית מציעה את הסיכויים הטובים ביותר עבור אלו המקבלים טיפולי פוריות. תהליך הפריה חוץ גופית כולל איסוף ביציות משחלות האישה והשתלתן יחד עם זרע מוכן. הזרע והביצה מתפתחים לעובר בתנאי מעבדה מיוחדים ואז מועברים חזרה לרחם כעבור מספר ימים.

ד"ר יונה ברק
ד"ר יונה ברק

עוסקת בתחום זה כ-35 שנה. ממייסדי התחום בארץ ובעולם.
שותפה ביצירתם של כ- 30 אלף ילדים בארץ ובעולם.

קרא עוד אודות ד"ר יונה ברק
נשמח לשמוע את דעתכם על המאמר
ד"ר ברק בטלוויזיה