הפריית מבחנה

תוכן עניינים

הפרית מבחנה או הפריה חוץ גופית (IVF) מסייעת להפריה, התפתחות עוברים והשתלה, כך שתוכלי להיכנס להריון.

אי פוריות היא תופעה שכיחה מאוד, והיא פוגעת בסביבות 1 מכל 6 זוגות. הגורמים לאי פוריות קשורים בדרך כלל לאישה 40% מהמקרים ולגבר 40% מהמקרים, כאשר 20% נובעים משילוב של שניהם. כ -5% מהזוגות העקרים פונים להפריה חוץ גופית כדי לעזור להם להרות. ישנם גם אנשים פוריים שבוחרים ב-IVF מסיבות אחרות, למשל. זוגות חד מיניים, נשים רווקות, אלה הסובלים ממחלה גנטית ואלו שרוצים ליצור אח תורם. 

כיצד פועלת הפריה חוץ גופית?

זהו אחד הסוגים הידועים יותר של טכנולוגיית רבייה מסייעת (ART). הפריה חוץ גופית פועלת על ידי שימוש בשילוב של תרופות ופרוצדורות כירורגיות כדי לעזור להפרות ביצית עם זרע ולעזור להשתלת ביצית מופרית ברחם.

ראשית, האישה לוקחת תרופות שגורמות למספר ביציות לבשלות ומוכנות להפריה. ואז הרופא מוציא את הביצים מגופה ומערבב אותן עם זרע במעבדה, כדי לעזור לזרע להפרות את הביציות. ואז הם מכניסים ביצית מופרית (עוברים) ישירות לרחם של האישה. הריון קורה אם אחד מהעוברים מצליח להשתרש ברחם.

להפריה חוץ גופית יש שלבים רבים, ונדרשים מספר חודשים להשלמת התהליך כולו. לפעמים זה עובד בניסיון הראשון, אך אנשים רבים זקוקים ליותר מסיבוב אחד של הפריה חוץ גופית בכדי להיכנס להריון. הפריה חוץ גופית בהחלט מגדילה את הסיכויים להריון אם אתם סובלים מבעיות פוריות, אך אין שום ערובה – הגוף של כולם שונה והפריה חוץ גופית לא תעבוד עבור כולם.

מהו תהליך הפריה חוץ גופית?

הצעד הראשון בהפריה חוץ גופית הוא נטילת תרופות פוריות במשך מספר חודשים כדי לעזור לשחלות לייצר כמה ביציות בשלות ומוכנות להפריה. זה נקרא אינדוקציה לביוץ. בדרך כלל שלב זה מלווה בבדיקות נוספות כמו אולטרסאונד קבוע או בדיקות דם למדידת רמות ההורמונים וכדי לעקוב אחר ייצור הביציות.

לאחר שהשחלות ייצרו מספיק ביציות בוגרות, הרופא שלך מסיר את הביציות מהגוף (זה נקרא אחזור ביציות). שליפת ביציות היא הליך כירורגי זעיר הנעשה במשרד הרופא או במרפאת פוריות.

שזמן ההליך יש מתן תרופות שיעזרו לאישה להיות רגועה. הרופא מכניס צינור דק וחלול דרך הנרתיק לתוך השחלה והזקיקים המחזיקים את הביציות שלך. המחט מחוברת למכשיר יניקה המושך בעדינות את הביצים מכל זקיק.

 

במעבדה, מערבבים את הביציות עם תאי זרע מבן הזוג או מתורם – תהליך זה נקרא הזרעה. הביצים והזרע מאוחסנים יחד במיכל מיוחד, והפריה מתרחשת. לזרע שיש לו תנועתיות נמוכה יותר בדרך כלל מבצעים הזרקה ישירות לביצים כדי לקדם הפריה. כאשר התאים בביציות המופרות מתחלקים והופכים לעוברים, אנשים שעובדים במעבדה עוקבים אחר ההתקדמות.

כ3-5 ימים לאחר אחזור הביצית, מכניסים עובר אחד או יותר לרחם. הרופא מחליק צינור דק דרך צוואר הרחם ומכניס את העובר ישירות לרחם דרך הצינור.

הריון קורה אם מישהו מהעוברים מתחבר לרירית הרחם של האישה. העברת העוברים נעשית במשרד הרופא או במרפאת פוריות, והיא לרוב אינה כואבת.

בן יש צורך במנוחה בהמשך היום לאחר העברת העובר. ניתן לחזור לפעילות הרגילה שלך למחרת. את יכולה גם לקחת גלולות או לקבל זריקות יומיומיות של הורמון הנקרא פרוגסטרון במשך 8-10 השבועות הראשונים לאחר העברת העובר. ההורמונים מקלים על העובר לשרוד ברחם שלך.

מהן תופעות הלוואי של הפריה חוץ גופית?

כמו כל התרופות וההליכים הרפואיים, להפריה חוץ גופית ישנם כמה סיכונים ותופעות לוואי אפשריות. אלו כוללים:

  • נפיחות
  • התכווצויות
  • רגישות בחזה
  • שינויים במצב הרוח
  • כאבי ראש
  • חבורות מהזריקות
  • תגובה אלרגית לתרופות
  • דימום
  • זיהום

הרופא שלך יכול לדבר איתך על כל שאלה או חשש שיש לך לגבי סיכוני הפריה חוץ גופית ותופעות לוואי.

הפריה חוץ גופית יכולה להיות קשה גם מבחינה רגשית, הן עבור האדם שעובר את ההליכים והן עבור בן / בת הזוג ו / או משפחתו. אנשים רבים שעושים טיפולי הפריה חוץ גופית נאבקים בדיכאון וחרדה לאורך כל התהליך.

שיחה עם אנשים שעברו מאבקי פוריות והפריה חוץ גופית יכולה להיות מאוד מועילה אם אתם מרגישים מוצפים או מיואשים. קהילות מקוונות ואישיות הן גם מקומות טובים לפגוש אנשים שמבינים מה עובר עליכם ויכולים להציע עצות ותמיכה. יועצים ומטפלים יכולים להיות גם מקורות נחמה.

 

כמה עולה הפריה חוץ גופית?

הפריה חוץ גופית נוטה להיות די יקרה. בישראל יש חוקים שאומרים כי חברות ביטוח בריאות חייבות לכסות את עלויות הטיפול בבעיות פוריות או כולן אם אתה עומד בדרישות מסוימות. אך תכניות ביטוח רבות אינן מציעות כלל כיסוי לטיפול פוריות.

תוכלו למצוא מידע נוסף אודות כיסוי ביטוחי להפריה חוץ גופית וטיפולי פוריות אחרים באתר של קופת החולים שלכם.

בדרך כלל לכל קופת חולים יש ועדת פוריות המחליטה אם אתם עומדים בתנאי הזכאות למימון טיפולי פוריות, אך כן ישנם קווים כלליים שיוכלו לתת לכם מושג אם אתם זכאים. למשל נשים עד גיל 45 ללא ילדים המעוניינות להקים משפחה חד הורית, גם בני זוג לא נשואים ועוד. כלומר, הזכאות אינה מגיעה רק לאזוגות נשואים ללא ילדים.

לסיכום,

הפרית מבחנה או הפריה חוץ גופית מתרחשת כאשר מסירים ביציות משחלות האישה, מופרות מחוץ לגוף ואז מושתלות בתוך הרחם. תהליך הטיפול יכול להיות ארוך והוא כולל הרבה מאוד בדיקות וביקורים במרפאות. משמעות הדבר היא כי הטיפול הכולל יכול להימשך שבועות ארוכים ואף חודשים בדרך כלל אם הסיבוב הראשון לא נקלט. 

 

ד"ר יונה ברק
ד"ר יונה ברק

עוסקת בתחום זה כ-35 שנה. ממייסדי התחום בארץ ובעולם.
שותפה ביצירתם של כ- 30 אלף ילדים בארץ ובעולם.

קרא עוד אודות ד"ר יונה ברק
נשמח לשמוע את דעתכם על המאמר
ד"ר ברק בטלוויזיה